Boks reklamowy

Małopolskie produkty regionalne nominowane do Polskiego Producenta Żywności 2017

Szynka Podstolego, kiełbasa z chłopskiej zagrody, ekologiczny miód ze spadzi iglastej, nitki z sera owczego czy pierogi z cielęciną i kurkami – to tylko niektóre z 14 regionalnych produktów nominowanych do wojewódzkiego etapu XXI edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2017”.Laureatów konkursu poznamy jesieną.

Małopolscy producenci, jak zawsze bardzo wysoko postawili poprzeczkę stąd kapituła konkursowa, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak nie miała łatwego zadania, by zdecydować, który z produktów przejdzie do kolejnego, ogólnopolskiego etapu.

Nasze tradycyjne, regionalne produkty, z których słynie Małopolska wyróżnia unikalna receptura oraz niepowtarzalny smak. Przygotowywane na bazie naturalnych składników produkty są naszą wizytówką, a ich smakiem zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale również turyści odwiedzający Małopolskę. Nasze dziedzictwo kulinarne, to nasz znak firmowy, dlatego wszelkie konkursy wyróżniające naszych  producentów mają dla nas ogromne znaczenie

– mówi wicemarszałek Wojciech Kozak odpowiedzialny za obszar rolnictwa.

Małopolscy producenci zachwycili smakiem swoich produktów kapitułę konkursową, która najpierw degustowała typowane produkty, a następnie podjęła jednogłośną decyzję nominując 14, czyli wszystkie przysmaki do kolejnego, ogólnopolskiego etapu konkursu. Teraz już krótka prosta w drodze do zwycięstwa po tytuł „Polskiego Producenta Żywności 2017”, bowiem już tej jesieni poznamy laureatów konkursu. Życzymy powodzenia!



Wykaz firm uczestniczących w etapie wojewódzkim

XXI edycji konkursu „ POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2017”

 

Lp.

 

Nazwa firmy

 

Nazwa produktu

1.

Zakład Masarski S.C.

Stanisław Mądry

Danuta Jeruzalska

Andrzej Mądry

Kiełbasa szynkowa

2

P.P.U.H. Patrycja
i Paweł S.C.

Zofia Rydzyk

Kazimierz Rydzyk

Rafał Rydzyk

Chleb Pajda

na liściu kapusty ze smalcem

3.

Gawor- Produkcja Wędlin

„Jakość i Tradycja”

Szczepan Gawor

Szynka Podstolego

4.

Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J.

Marzena Zalarska

Janusz Zalarski

Kiełbasa wieprzowo-cielęca

5.

Barczyk

Zakład Mięsny Sp. J.

Szynka staropolska

6

Swojskie Wędliny Tradycyjne

Sławomir Górkiewicz

Boczek wędzony parzony

7

Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek”

B. Wolarek,

W. Wolarek Sp. J.

Kiełbasa

z chłopskiej zagrody

 

8

Maciej Kapała

Sekret Smaku

Pierogi z cielęciną
i kurkami

9

Tłocznia Owoców „Pawłowski”

Antoni Marcin Pawłowski

Pokrzywa w soku jabłkowym

 

10

Pasieka Lidii Moroń-Morawskiej

Lidia Moroń-Morawska

 

Ekologiczny miód ze spadzi iglastej

 

11

Przetwórstwo rybne

„Krak-Marfish” 

Piekara Jolanta

Przysmak cygański filety śledziowe marynowane

12

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
w Limanowej

Ser twarogowy półtłusty - tradycyjny

13

Sery owcze 100%

Stanislaw Piaskowy, Ryszard Piaskowy

Nitki z sera owczego

14

Zakład Produkcyjno-Handlowo-Usługowy

ELIMEX

Jacek Pabis

Kiełbasa wiejska podsuszana

 

Źródło: : Biuro Prasowe UMWM

Oceń artykuł:


2017-08-09 15:58 20 Małopolskie produkty regionalne ,Polski Producent Żywności 2017,ROLNICTWO, WOJCIECH KOZAK