userad89
Boks reklamowy

ABC grzybiarza

W całej Polsce pojawiły się pierwsze grzyby. Sprzyja temu pogoda. Na lokalnych placach targowych oferta bardzo bogata i różnorodna. W lasach grzybiarzy całe mnóstwo. Nawet wytrawnemu znawcy pomyłka zawsze może się zdarzyć. Warto czasem przypomnieć sobie kilka najważniejszych przykazań grzybiarza. My o te fundamentalne rady poprosiliśmy fachowców ze stacji SANEPIDU w Nowym Targu.

1. Jakie grzyby powinny być naszym celem?

- Zbieramy tylko te grzyby, które znamy i jesteśmy pewni, że są jadalne. Główne przykazanie grzybiarza jest takie, by zbierać grzyby, które nie budzą żadnych naszych wątpliwości.

2.Idąc na grzyby powinniśmy szukać więc pięknych, dorodnych okazów, czy takich maleńkich rarytasików?  

- Nie zbieramy bardzo młodych i bardzo starych grzybów.W wypadku młodziutkich okazów, niektóre charakterystyczne cechy budowy mogą być jeszcze nie ukształtowane, a u starych, niestety, już zatarte. Łatwo więc o pomyłkę.

3. W co zbieramy grzyby?

- Grzyby zbieramy do specjalnych,przewiewnych pojemników, najlepiej wiklinowych koszyków. W innych, np. w plastikowych reklamówkach, nie ma dostępu powietrza i szybko się zaparzają, psują  się i stają toksyczne. 

4. Jak zbierać grzyby?Ponoć nie tylko trzeba umieć grzyba dostrzec, ale jeszcze umiejętnie go skosić. 

-Należy  pamiętać, że zamiast wyrywać okazy z całą grzybnią powinniśmy delikatnie je okręcać przy samej ziemi. Aby nie uszkodzić grzybni, możemy też grzyb ucinać nożem równo z ziemią. Lepiej też powstrzymać się przed zbieraniem małych grzybków, gdyż nie miały one jeszcze szansy rozsiać zarodników. 

5. Są miejsca, w których absolutnie grzybów zbierać nie należy?

Nie zapominajmy , że nie wolno zbierać grzybów na terenach chronionych: w rezerwatach, parkach narodowych.Nie możemy również wchodzić na tereny młodych nasadzeń. Nigdy nie niszczmy i nie kopmy owocników grzybów trujących i niejadalnych, ponieważ wszystkie one są dla lasu bardzo pożyteczne. Na przykład, grzybnia muchomorów zaopatruje w wodę i substancje odżywcze wiele gatunków drzew.

6. Bezpieczniej jest zbierać czy kupować grzyby?

Kupując grzyby na jarmarkach  powinniśmy poprosić sprzedawcę o zgodę na sprzedaż grzybów.  Na większych bazarach powinna być osoba uprawniona do rozpoznawania grzybów  i wydawania zaświadczenia o dopuszczeniu grzybów do sprzedaży.
Sprzedawca może także udać się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie jest grzyboznawca w celu rozpoznania grzybów.
-Ludzie którzy dbają o zdrowie, powinni unikać  przypadkowych miejsc sprzedaży . Grzyby należy kupować tylko w miejscach zorganizowanego handlu. Dla własnego i naszych najbliższych bezpieczeństwa.

7. Objawy zatruć grzybami  

- Zatrucie grzybami wystąpić może u osób, które jadły potrawy z grzybów lub które były w lesie i miały okazję spróbować nieznanych sobie gatunków. U dorosłych częściej z braku wiedzy, u dzieci z ciekawości. Objawy rozwinąć się mogą już po godzinie. W przypadku grzybów mniej trujących, objawy będą przypominały zatrucie pokarmowe, czyli pojawią się wymioty, biegunka, bóle brzucha. Leczenie w tym przypadku polega na wywoływaniu wymiotów, płukaniu żołądka oraz zapobieganiu odwodnieniu. Gdy źrenice się zwężają, wystąpią zlewne poty, ślinotok i bóle brzucha, lub przeciwnie, przy rozszerzonych źrenicach, suchości w ustach, podwyższonej temperaturze ciała, chory wymaga podania odtrutki, więc zawsze należy przewieźć go do szpitala.


Zatrucie muchomorem sromotnikowym przebiega najciężej - rozpoczyna się jak zatrucie pokarmowe, ale już po 2-3 dniach pojawiają się objawy poważnego uszkodzenia wątroby (żółte zabarwienie powłok), nerek i zaburzenia składu krwi. Chory może wymagać przeszczepienia wątroby, ale skutki takiego zatrucia mogą być śmiertelne. Pacjent z objawami i podejrzeniem zatrucia grzybami zawsze powinien skorzystać z konsultacji lekarskiej

Grzybobranie w całej Polsce w pełni i wypadki się zdarzają. Zatrucia grzybami są bardzo niebezpieczne i bardzo bolesne. Toteż wszyscy fachowcy mówią , żeby nie zbierać grzybów, których się nie zna, albo których pewnym się nie jest.


Wątpliwości co do jadalności grzybów z pewnością rozwieje SANEPID. W każdej miejscowości można zwrócić się do pracowników stacji i poprosić o ocenę grzyba pod kątem jego wartości kulinarnej. 


z Cecylią Czajkowską z SANEPIDU w Nowym Targu rozmawiała Urszula Starzyk 
fot. Urszula Starzyk

 


Zobacz ofertę sklepu z akcesorimi i odzieżą turystyczną SZLAK.CO



2017-06-10 10:44 547 grzyby, grzybobranie, SANEPID , Nowy Targ

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie niewidoczny

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /twoje-podhale.pl/modules/Site/Class/Seo.php on line 67